Jumaat, Julai 16, 2010

CENERAI @ KENERAI

Cenerai atau kenerai mula berbunga pada bulan Februari hingga bulan Mac, pada peringkat ini bunga cenerai masih menguncup dan mengambil masa yang lama untuk kembang dan menzahirkan dirinya sebagai bunga.
Sebulan kemudian, bunga cenerai mulai berkembang.... kelihatan cantik tetapi tidak berbau harum. Peringkat ini juga mengambil masa yang lama, sehinggalah bunga ini menjelma menjadi putik buah cenerai.
Buah cenerai mulai terhasil dari bunga tadi pada bulan Mei hingga Julai, buahnya yang putik rasanya kelat dan kaya dengan fiber. Apabila masak lebih kurang dua bulan kemudian, ia bertukar warna menjadi hitam.
Pada ketika inilah pohon cenerai menjadi tempat tumpuan burung-burung seperti burung dari jenis merbah dan capa.

Bagi anak-anak kampung.... buah cenerai dijadikan peluru senapang buluh, sejenis permainan anak-anak kampung pada suatu ketika dahulu... kini usiaku 42 tahun.... terimbau kembali kenangan manis di zaman kanak-kanak aku pernah bermain senapang buluh bersama rakan-rakan... sesekali bila ada cenerai yang masak... kami makan beberapa biji... rasanya manis.

Sesungguhnya pohon cenerai tidak asing lagi bagi masyarakat Melayu, kayunya walau pun agak lembut... ia turut digunakan untuk dibuat peralatan tertentu dalam masyarakat Melayu.... sehingga pohon cenerai diabadikan dalam pantun-pantun Melayu antaranya :

Mengkudu rendang di tengah padang
Berbanir jauh pohon cenerai
Rindu datang tanpa diundang
Air mata jatuh berderai.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan