Selasa, Disember 14, 2010

PELANDUK

Pelanduk atau kancil (Tragulus javanicus) ini berwarna coklat kemerahan dan berjalur putih di bawah dagu hingga ke dada. Ia termasuk dalam famili Tragulidae, tingginya antara 20 - 25cm dan panjangnya antara 27 -42cm.
Pelanduk ini boleh dijumpai di selatan Myanmar, Thailand, Indi-China dan Indonesia. Di Malaysia, ia biasanya mendiami hutan tanah pamah dan kaki bukit, kelihatan juga merayau-rayau di tebing sungai, kawasan tanah paya dan kebun sayur.
Pelanduk dikatakan cergas pada malam hari, selalunya ia bersendirian, kadangkala berpasangan atau dengan anaknya. Makanannya terdiri dari daun-daun kayu, tumbuhan kecil dan buah-buah yang jatuh. Ia jarang berbunyi tetapi apabila diganggu ia akan mengeluarkan bunyi yang nyaring.
Pelanduk melahirkan seekor anak biasanya dan kadang-kadang kembar. Anaknya berbulu tebal dan mula cergas selepas dilahirkan.

1 ulasan: