Jumaat, Mac 18, 2011

ANJING-ANJING GANAS

  1. Jenis Pit Bulls - terkenal sebagai anjing terganas dan mampu membunuh manusia.

2. Jenis Rottweilers -sangat aggresif dan setia, sering dijadikan anjing pengawal.


3. Jenis German Shepherds - terkenal dengan sifatnya yang setia, bijak, tidak pernah takut dan percaya kepada diri sendiri. Sering digunakan oleh pasukan tentera dan polis.


4. Jenis Huskies - sangat bertenaga dan pintar tetapi tidak digunakan sebagai anjing pengawal kerana bersaiz kecil, hanya sesuai untuk mengesan binatang buruan. Spesis ini berasal dari Alaska.


5. Jenis Alaskan Malamutes - berasal dari Nordic , bertenaga dan pintar, tetapi tidak digunakan sebagai anjing pengawal kerana sifatnya yang mudah bosan.


6. Jenis Doberman Pinschers - anjing ini sangat pintar dan setia, menjadi sangat aggresif bila diprovokasi dan akan menyerang sesiapa sahaja dia merasakan perlu memperthankan hak miliknya dan keluarganya (tuannya). Asal - Jerman.


7. Jenis Chow Chow - asal dari China, sangat aggresif dan garang walaupun bersaiz kecil.

.....walaupun anjing-anjing ini ganas... ia adalah jenis binatang yang Allah jadikan sebagai binatang pendamping manusia dan boleh diambil manafaat daripadanya... boleh dieksploitasi tenaga dan kebijaksanaannya untuk kemudahan manusia .... statusnya dalam Islam sebagai binatang "mughallazah" (najis berat) ada hikmah yang tersendiri....
.....kesannya.... penggunaannya oleh umat Islam adalah terhad dan penuh berhati-hati...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan