Ahad, April 24, 2011

IKAN-IKAN YANG CANTIK

Bila melihat ikan yang cantik dan menakjubkan ini ... fikirkan penciptanya ... Dialah Maha Pencipta yang menjadikan ikan-ikan kecil semahal emas permata, menjadikan manusia bangga memilkinya .... tenang dan gembira melihat aksinya .... itulah rahmat Allah kepada makhluknya .... jika kita memilikinya .... insaflah .... ia adalah milik Allah yang diciptakan sebagai penghias alam ... sebahagian dari khazanah daratan dan lautan ..... di mana kita sebagai khalifah diberi amanah mentadbir dan memakmurkan alam .... berdasarkan "acuan" Islam.2 ulasan:

  1. "Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal, (yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia. Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka." (Ali Imran/3:190-191).Yang hodoh dan x berseri hanyalah jerung2 Msia pelahap reta rakyat.

    BalasPadam
  2. Allahu Akbar!!! Jerung2 ini tak pernah tenang & bahagia sebenarnya walaupun mereka memiliki kekuasaan & kesenangan dunia...

    BalasPadam