Sabtu, April 30, 2011

PEDANG-PEDANG LAGENDA


1. Pedang di atas pernah digunakan Nabi Muhammad dalam beberapa peperangan.2. Pedang ini pernah digunakan oleh pahlawan Islam termashur... Salahuddin al-Ayyubi, dinamakan pedang Damascus ini sangat tajam sehinggakan mampu menembusi perisai dan baju besi musuh.


3. The Sword of Goujian....itulah namanya, ketika ditemui dikatakan sudah berusia 2000 tahun , masih tajam dan tidak berkarat.... melambangkan kehebatan teknologi orang Cina purba dalam membuat senjata.


4. Honjo Masamune adalah pedang yang menjadi simbol Shogun Tokugawa, ia dibuat oleh tukang pedang ternama...Masamune...pedang-pedang buatannya melambangkan kedamaian...pedang buatannya sering dibandingkan dengan pedang buatan Muramasa... seoarang lagi tukang pedang ternama yang dikatakan melambangkan kekejaman.


5. Muramasa...seoarang tukang pedang dikatakan murid kepada Masamune, pedang buatannya dikatakan mendorong pemiliknya membunuh dengan kejam atau membunuh diri sendiri....bilah-bilah pedangnya dikatakan hauskan darah.


6. The Wallace Sword...dimiliki oleh Wallace William , pahlawan dan pejuang Scottish ketika berjuang menentang penjajahan Inggeris ke atas tanahairnya.


7. Tippu Sultan Sword....milik Sultan Fateh Ali Tippu...seorang raja dari Kesultanan Mysore di India...pernah digelar oleh sejarawan sebagai Harimau Mysore.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan